Het is Tau Omega’s doel om data en & AI te gebruiken om de wereld beter te maken voor de mens. Dit willen we doen door de jeugdhulp onze kennis en technieken aan te bieden. Voordat we dit kunnen doen moeten we de sector leren kennen en valideren welke problemen er spelen. Dit project is het resultaat hiervan.  

Context 

Tijdens Tau Omega’s deskresearch kwamen we er al snel achter dat de jeugdhulp een van de grootste kostenpost was binnen het sociaal domein met enorme begrotingstekorten. De middelen raakte op, maar dezelfde kwaliteit zorg moest geleverd worden. Dat kan natuurlijk niet! In 2019 melde het Ministerie van Volksgezondheid dat twee derde van de gemeentes een tekort heeft van 20% op hun jeugdhulpbegroting. Landelijk ervaren gemeenten bij elkaar een tekort van 600 miljoen euro op alleen de jeugdhulp. Er wordt financiële hulp beloofd door het rijk, maar dit neemt de onderliggende problemen niet weg. Om een oud gezegde erbij te pakken: het rijk is bezig met het uitdelen van vissen, in plaats van hen te leren vissen. 


Dit probleem is het startpunt geweest voor Tau Omega’s validatieonderzoek. 


Het validatieonderzoek 

Vanuit Tau Omega hebben we een marktonderzoek uitgevoerd om erachter te komen welke problemen deze begrotingstekorten veroorzaken. Tijdens dit marktonderzoek zijn we in contact gekomen met tientalen gemeenten, zorgleveranciers en zorgorganisaties. Hieruit zijn veel problemen naar boven gekomen, maar er waren er drie die hier bovenuit staken.

  1. Er is geen schaalbare manier om te detecteren wie in de toekomst mogelijk in contact komen met de jeugdhulp 
  2. De wachtlijsten en wachttijden tussen verschillende zorgleveranciers zijn te lang 
  3. De gemeente kan niet correct de jeugdhulp aansturen vanwege beperkt inzicht in toekomstige kosten 

    In dit validatieonderzoek gaan we onderzoeken of deze problemen wel oplosbaar zijn met de data van de gemeentes en de huidige AI technieken. Daarnaast kijken we of de gemeentes wel klaar zijn voor deze oplossingen en hoe de oplossing eventueel geïmplementeerd kan worden bij een gemeente.  


    De laatste stap in dit onderzoek is samen met een gemeente en samenhangende zorgorganisaties een minimal viable product (MVP) te maken. Bij het ontwikkelen van de MVP wordt de technische haalbaarheid getest. Zoals de naam zegt, wordt hier een minimale versie van het product gebouwd waarmee we bewijzen dat het werkt en dat we het probleem kunnen oplossen. Deze MVP zal schaalbaar worden opgezet, zodat het in de toekomst opgeschaald kan worden voor meerdere gemeenten.


    Simcha van Helvoort

    Co-Founder

    simchavanhelvoort@tauomega.nl

    Wat kan jij doen?

    Dit is de start van een probleem oplossen waar alle gemeenten, meerdere zorgorganisaties en duizenden burgers baat bij zullen hebben. Daarom kunnen we alle hulp gebruiken.

    Je kan ons op de volgende manieren helpen: 

    • Herken je de problemen? Laat het ons weten via deze enquête.
     Je mag ook contact met ons opnemen als je uitgebreider antwoord wil geven.  
    • Heb je interesse in de oplossingen die wij gaan ontwikkelen of wil je helpen met het ontwikkelen van de MVP. Stuur een mailtje naar simchavanhelvoort@tauomega.nl 
    • Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

    Neem contact met ons op!

    Locatie

    Rijnstraat 3A - 5215 EA 's-Hertogenbosch

    Links

    LinkedIn-TauOmega


    Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


    Copyright © Tau Omega 

    Design door Studio Waaghals

    Deze website gebruikt cookies. Bij het klikken op "ik ga akkoord" bevestigd u hiervan op de hoogte te zijn.

    Leer hier meer
    Ik ga akkoord