Songdo, een stijlvolle, slimme en stille stad


Simcha van Helvoort

Meer dan bijna 20 jaar lang is er gewerkt aan het Songdo-Project. Een stad van de grond af gebouwd op 600 hectare vlakbij Seoul, Korea. Het is helemaal verweven met de nieuwste technologieën. Deze slimme stad (of Smart City) zou HET model moeten worden voor alle toekomstige steden. Alles is verbonden aan een gecentraliseerd computersysteem. Van het energieverbruik tot de drukte op de wegen. Een paar jaar geleden stond “de slimste stad op aarde” vol in het nieuws, maar wat is haar huidige staat nu?

Songdo(송도) in de avond bij het Tri-Bowl Culture and Arts Centre.

Op gebied van duurzaamheid scoort Songdo hoge punten. Ongeveer 40% van Songdo's ruimte is besteed aan groen (in Amsterdam is dat 13%). Zowel bij de wijken tot het Business District is aandacht besteed aan parken en open groene ruimtes. Naast het groen wordt er ook veel waarde gehecht aan duurzaam bouwen. Meer dan 100 bouwprojecten zijn LEED gecertificeerd (ter vergelijking, in heel Nederland zijn er maar 35 bouwprojecten met deze certificering). Hetzelfde geld voor water management, waar 40% van het dagelijks water gebruik wordt gerecycled. Daarnaast zijn er geen vuilniswagens, want het afval wordt per gebouw verzameld, gesorteerd en gaat via buizen naar een fabriek om hier elektriciteit te genereren. Het resultaat hiervan is dat Songdo slechts een derde uitstoot van een gemiddelde stad van dezelfde grootte.


Daarnaast is er zeker geen gebrek aan technologie. Naast het afval sorteringssysteem zijn Smart Homes de standaard en de algoritmes besturen de verkeers stromingen. In sommige appartementen wordt de lift al naar beneden geroepen wanneer je het gebouw in loopt. Je energieverbruik wordt gemeten en teruggekoppeld. Daarnaast kun je zien hoe je energieverbruik is vergeleken met je buren. 


Maar er ontbreekt één belangrijk ding. Mensen. De stad is leeg en wordt door sommigen een ghost town of Chernobyl-like city genoemd. Overal staan fietsenrekken, maar vaak zijn die leeg. De parken zijn prachtig, maar worden weinig bezocht. Het plan was dat er in 2015 300.000 mensen zouden wonen in Songdo. Nu wonen er slechts 100.000 mensen. De mensen die er wonen zijn ook niet altijd even tevreden. De stad is oncomfortabel leeg en er heerst geen cultuur. 


De stad is technologisch vooruitstrevend; de parken zijn prachtig en er wordt duurzaam gehandeld. Toch is het niet aantrekkelijk voor mensen om er te wonen. Dit wil niet zeggen dat elke stad die als slimme stad begint zoals Songdo eindigt. Wel betekent het dat je waarschijnlijk meer nodig hebt dan alleen technologie om een stad als slimme stad te maken, want wat heb je aan een stad als het niet leeft? 

Songdo(송도) Central Park

Er zijn meerdere redenen dat de stad leeg blijft, maar de eerste: het is te duur. Veel locals vinden de kosten te hoog en zorgt ervoor dat ze eerder richting Seoul gaan wonen. Seoul is niet bepaald een goedkope stad om in te wonen, maar je betaald omdat het zichzelf al heeft bewezen als stad.


In Songdo wordt er ook veel gefocust op buitenlanders. Buitenlandse scholen, ziekenhuizen en andere facilitaire zaken zijn niet ongewoon en te duur. Omdat er zo gefocust wordt op buitenlanders verlaten de lokale mensen deze stad.


Daarnaast hangt er een Big Brother sfeer. Overal in de stad staan sensoren die data verzamelen. Deze data wordt gestuurd naar een gecentraliseerde plek genaamd G-Tower. 

Op het moment wordt de data nog niet verkocht, maar G-Tower wil hier verandering in te brengen. G-Tower kan in de problemen komen als ze dit niet gaan doen, maar de privacy van de burgers moet wel beschermd worden. Niemand wil dat Big Brother je bij elke stap volgt, maar dit is wel hoe het bedrijf geld verdiend en blijft bestaan.


Cha Chung-ha, slimme stad expert en oprichter van Re!magining Cities Foundation, is niet onder de indruk van Songdo. Dit verteld hij in een interview met The Korean Times. Voor hem is Songdo geen succes, maar het project wordt door hem niet gezien als een mislukking. Volgens Cha is het belangrijk dat we leren van deze projecten en daardoor de technologie kunnen verbeteren en kosten naar beneden kunnen brengen. Wanneer dit is gelukt kunnen we beginnen met opschalen. 


Het is dus mogelijk om een slimme stad van de grond af te bouwen. De technieken functioneren en er is zeker geen gebrek aan ambitie. Wel moet er misschien meer nagedacht worden wat voor impact dit heeft op de toekomstige bewoners van deze stad. 


Bronnen:

https://www.citylab.com/life/2018/06/sleepy-in-songdo-koreas-smartest-city/561374/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/new-songdo-smart-city~b3b15713/

https://www.scmp.com/week-asia/business/article/2137838/south-koreas-smart-city-songdo-not-quite-smart-enough

https://www.webuildvalue.com/en/megatrends/the-songdo-ibd-wants-to-say-goodbye-to-cars.html

https://new.usgbc.org/leed

https://ie.unc.edu/clean-tech-post/songdo-the-worlds-smartest-city/