Blog

"Out of the box" denken met bibliotheek data

Het staat misschien wat minder vanzelfsprekend als bij andere sectoren, maar ook bibliotheken zijn bezig met data analyse en artificial intelligence. Het is wel lastig voor deze sector om te verzinnen wat je nou eenmaal kan doen met data. Denk je direct vanuit je bezoekers of leden of denk je meer vanuit de operationele kant?

De eerste stap om het grote probleem op te lossen

In onze nieuwe blog presenteren we de eerste prototype versie van ons product: een compleet interactief dashboard met voorspellingen van de jeugdhulpkosten voor komend jaar. Daarnaast voorspellen we ook de kans van mogelijke terugstroom bij bepaalde trajecten of aanbieders. Dit geeft een beter beeld hoe effectief bepaalde trajecten zijn.

Hoe maak je een oplossing voor de jeugdhulp (met data)?

Wat heb je nodig voor een succesvol data-project in de jeugdhulp?

Het invullen van het Social Data Canvas beantwoord automatisch deze vraag. Lees hier hoe je met die canvas moet werken en ga direct aan de gang!


Wil je het canvas in PDF vorm? Neem dan contact op!

Wat is mogelijk met meer inzicht in toekomstige kosten?

Het voordeel van machine learning en andere data innovaties is de schaalbaarheid. Zo kan je makkelijker een nieuwe prognose genereren en is er minder werk met hand nodig. Daarnaast kunnen de prognoses makkelijker uitgebreid worden. Maar wat levert dit op?


Algoritmes zijn niet het probleem

Discriminerende algoritmes hoor je helaas regelmatig in het nieuws. Specifiek bij de toeslagenaffaire kwam dit naar boven. Helaas is het niet meenemen van gevoelige variabelen niet de oplossing voor dit probleem. In deze blog leggen we uit wat dat dan wel is.

Waarom is data in de jeugdhulp zo ingewikkeld?

Data en jeugdhulp is iets wat steeds vaker hand in hand gaat. Alleen dit gaat zeker niet zonder slag of stoot. Maar waarom is het nou zo lastig om data voor de jeugdhulp te gebruiken?

Tau Omega zoekt een pilot gemeente!


Blijft jouw gemeente komend jaar binnen de jeugdhulp begroting? En zelfs als je zou weten wat kan je er dan aan doen?

Wij willen je helpen om die vraag te beantwoorden. Dit willen we doen met een gratis data onderzoek voor een gemeente en ons prognose dashboard. Wil je hier meer over weten? Lees deze blog.

Wie is verantwoordelijk voor de wachtlijsten in de jeugdhulp?

Jonneke werd op haar 12e vanwege haar eetstoornis naar de eerstelijnspsycholoog doorverwezen door de huisarts. Na haar eerste keer moest ze zes maanden wachten totdat ze terecht kon bij de kliniek.

Zo zijn er meer jongeren die in de knel zitten. Waarom wordt hier dan niks aan gedaan?